Rólunk

VALÓDI KONZULTÁCIÓ A FERTő TÓRÓL ÉS A FERTő-PARTI BERUHÁZÁSRÓL

Több mint 50 hektárt alakítanak át a Fertő-Hansági Nemzeti Park világörökségi területén. A Fertő tó magyar oldalán különböző kategóriájú szálloda, üdülőházak, motel, kemping, ökocentrum, új strand, sétányok, és hatalmas fedett sportkomplexum épül műfüves focipályákkal, teniszpályákkal, és egy 850 vitorláshajóra méretezett kikötővel. A 30 milliárd forintból tervezett állami beruházást kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánították.

A Fertő tó és az azt övező táj minden lehetséges hazai, európai és nemzetközi védelem alatt álló terület: nemzeti park, Natura 2000 terület, a vízi madarak és a vizes élőhelyek védelmére létrehozott ún. Ramsari egyezmény is felvette a különlegesen értékes vizes élőhelyek listájára, és UNESCO-világörökségi terület is 2001 óta. Hazai illetve osztrák civilek és természetvédelmi szakértők aggályukat fejezték ki a beruházással szemben: petícióban és nyílt levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Áder János köztársasági elnökhöz, hogy a magyar lakosságot képviselve ne engedjék tovább pusztítani mindannyiunk közös természeti kincseit, és lépjenek fel a Fertő tónál folyó természetpusztító beruházás ellen. Ezzel szemben a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezetősége azt nyilatkozta, hogy „Több környezetvédelmi tanulmány igazolja a beruházás biztonságosságát, az előkészítés során pedig valamennyi érdekelt felet bevontuk a munkába”.

Ennek a kérdőívnek a célja egy érdemi társadalmi egyeztetés, egy valódi konzultáció indítása, hogy megismerhessük az emberek véleményét a Fertő-parti beruházással kapcsolatban.

A felmérést a Momentum Mozgalom soproni helyi szervezetének aktivistái szervezik. A felmérés eredményét ezen oldalon tesszük közzé, függetlenül annak eredményétől.